ЛГБТИ Център България

НОВИНАРСКИ БЮЛЕТИН #2 – януари, февруари, март 2018

Фондация ГЛАС, Младежка ЛГБТ организация ДЕЙСТВИЕ, Ресурсен център БИЛИТИС

Съвместният новинарски бюлетин на Фондация ГЛАС, Младежка ЛГБТ организация ДЕЙСТВИЕ и Ресурсен център БИЛИТИС за месеците януари, февруари и март 2018 е вече тук. Можете да го прочетете на настоящата страница или да го изтеглите в .pdf формат на най-удобното за вас устройство за четене.

ИЗТЕГЛИ НОВИНАРСКИ БЮЛЕТИН #2 – БЪЛГАРСКА ВЕРСИЯ / PDF / 1МБ

DOWNLOAD LGBTI NEWSLETTER #2 – ENGLISH VERSION / PDF / 1 MB

01/05/2018

ВОДЕЩИ

Първият ЛГБТИ+ общностен център отвори врати в София

Новото пространство се казва “Рейнбоу хъб” (Rainbow Hub) и е резултат от съвместната работа на Младежка ЛГБТ организация “Действие”, Фондация “Ресурсен център Билитис”, Фондация “ГЛАС” и други самостоятелни активисти. Целта му е да предоставя защитено пространство на всички ЛГБТИ+ хора в България, където те ще получават полезна информация за правата и здравето си, ще осъществяват контакти и ще се събират в групи по интереси. Мястото ще служи и като офис на София Прайд, както и на трите национални ЛГБТИ+ организации. Мисията на “Рейнбоу хъб” е да подкрепя и мобилизира зараждащата се ЛГБТИ+ общност в България. В него ще се организират разнообразни събития и инициативи, насочени към потребностите на ЛГБТИ+ хората със специален фокус върху младежи и лица в неравностойно положение. Центърът ще служи като обединяващо звено на българската ЛГБТИ+ общност и ще спомага за усилване на връзката както между членовете на общността, така и между организациите, които са базирани в общността и работят в нейна полза. Ще привлича и оказва подкрепа и на родители на ЛГБТИ+ деца и младежи. Също така ще допринесе за по-ефективното прилагане на подход “отдолу-нагоре” за справяне с основните проблеми и предизвикателства, с които се сблъскват ЛГБТИ+ хората всеки ден. Пространството ще осигури и възможност за осъществяване на пряк контакт между активисти и други представители на общността от всички части на България. “Рейнбоу хъб” се намира на ул. “Любен Каравелов” 24 в София. Повече за програмата и дейностите на пространството може да научите от официалния му сайт www.lgbti-center.bg. В онлайн платформата се съдържат и полезни ресурси и информация за програми, услуги, лидерство и застъпничество по теми като здраве, право, култура и образование.

ВОДЕЩИ

София Прайд 2018 ще се проведе на 9 юни

Организационният комитет на София Прайд обяви датата, на която ще се проведе единайстото поред шествие за ЛГБТИ+ равноправие в София. Знаковото събитие ще се случи на 9 юни (събота) под мотото “Различни хора, равни права” и по традиция ще бъде предхождано от поредица от културни събития и филмов фестивал. Тази година София Прайд ще се проведе в рамките на първото българско председателство на Съвета на Европейския съюз и организаторите очакват засилен медиен и обюествен интерес.

ВОДЕЩИ

В подкрепа на Истанбулската конвенция

В началото на годината “Билитис”, “ГЛАС” и “Действие” публикуваха своята позиция в подкрепа на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие. Представители на организациите се включиха и в публичния дебат за ратификацията на документа. На 13 януари Глория Филипова от Фондация „Билитис“ участва в публичния дебат за Конвенцията, организиран от Народното събрание на Република България (НС). Тя призова противниците на конвенцията да преустановят използването на фалшиви новини, чрез които насърчават омраза срещу ЛГБТИ+ хората, и да се фокусират върху истинската цел на конвенцията – превенция и защита от домашно насилие за всички граждани. Глория Филипова и адв. Деница Любенова от „Действие“ се включиха и в заседанието на Обществения съвет към Комисията по взаимодействието с неправителствените организации и жалбите на гражданите към НС. Те заеха позиция в дебата, излагайки своите аргументи в подкрепа на ратификация на конвенцията и осъждайки хомофобското и трансфобско говорене в кампанията срещу нея. Две статии от Моника Писанкънева от “Билитис” в подкрепа на Истанбулската конвенция излязоха в онлайн медиите ClubZ и “Маргиналия”.

ВОДЕЩИ

„ГЛАС“, „Билитис“ и „Действие” започват мащабен проект за застъпничество за правата на ЛГБТИ+ хората, финнасиран от ЕК

Целта на проекта е привличането на учители, млади лидери, политици, корпоративни служители и родители на ЛГБТИ+ деца за съмишленици в отстояването на правата на ЛГБТИ+ общността. Проектът ще увеличи видимостта и информираността относно проблемите, които срещат лесбийки, гей, бисексуални, трансджендър и интерсекс хора в ежедневния им живот, като също така се фокусира върху изостряне чувствителността на обществото по отношение на дискриминацията. Предвиждат се семинари в 30 български града и широка медийна кампания за увеличаване на разбирането в обществото и активизиране на публичната подкрепа. В проекта участват още Фондация „Работилница за граждански инициативи“, Българското училище за политика „Димитър Паница”, Синдикат образование към КТ „Подкрепа“. Една от първите стъпки в работата по проекта е проучване на информираността и нагласите към ЛГБТИ+ хората в България, проведено в периода януари – февруари 2018 г. В него взеха участие учители, политици, бизнес лидери и представители на граждански организации. От анализа на резултатите става ясно, че от всички анкетирани групата на бизнеса проявява най-голямо одобрение към законови промени – 75 % от участниците в анкетата за бизнес сектора смятат, че следва да има закон за фактическото съжителство без значение от пола на партньорите. На следващо място по одобрение са представителите на НПО сектора – 63 %, учителите – 50 %, и политиците – едва 40 %. Повече за проекта можете да прочете на http://lgbti.frgi.bg

ЛГБТИ+ В ОБЩЕСТВОТО

ГЛАС и Действие представвиха два доклада за хомофобски престъпления у нас

Основният извод и на двете проучвания показват, че жертвите не докладват в полицията. Според доклада на Фондация “ГЛАС” най-често срещаният тип иницденти, докладван от жертвите са заплахите. Сред обществените места, където са регистрирани най-много заплахи, училището е на първо място, следвано от дома и баровете, сочат още данните. Непредставителното проучване стартира на 1 май 2017 г. през онлайн платформата tolerantni.com, като в рамките на 6 месеца са получени общо 47 доклада. Те се отнасят за инциденти, които са се случили през 2017 г. От общия брой получени доклади 33 са напълно попълнени, т.е. в тях респондентите дават отговори на всички въпроси във формуляра. Наказателният кодекс не включва сексуалната ориентация и половата идентичност или изразяването на пола като признаци, на основата на които се извършват престъпления от омраза – реч на омразата и други престъпления. Като следствие от това в редките случаи, в които хомофобски или трансфобски нападения са съобщавани и наказателно преследвани, заподозрените често биват обвинаявани в деяния, извършени с “хулигански подбуди”. Всеки станал жертва или свидетел, може да подаде сигнал чрез портала www.tolerantni.com.

ЛГБТИ+ В ОБЩЕСТВОТО

Общи усилия за промяна на Наказателния кодекс

„Действие“, „ГЛАС“ и „Билитис“ проведоха проучвания, за да подготвят решаващи доказателства за нуждата от включването на сексуална ориентация и полова идентичност в описанието на основанията за престъпление от омраза според Наказателния кодекс. В сътрудничество с „ИЛГА-Европа“ „Действие“ събра данни за хора, преживели насилие, или свидетели на такова върху ЛГБТИ хора чрез онлайн анкета и серия срещи с жертви, свидетели, хора от общността и други, които са пострадали. Чрез сътрудничество в програмата „Правосъдието работи“ (Justice Works) Американската правна асоциация (American Bar Association, ABA) предостави на „Действие“ сравнителен анализ на различни уредби на престъпления от омраза в три юрисдикции, който ни позволява да представим нуждата от промяна във външен контекст.

ЛГБТИ+ В ОБЩЕСТВОТО

Легендрният ирландски гей активист и политик Дейвид Норис беше в България и изнесе лекция в Нов български университет

Посещението на сенатор Норис беше организирано от Фондация „ГЛАС“ по повод 50 години от декриминализацията на хомосексуалността в България и 25 години от премахването на наказанията за еднополова любов в Ирлания. Той е историческа фигура в движението за освобождение на ЛГБТИ+ хората в Ирландия и пламенен оратор и защитник на гей правата в Европа. В рамките на визитата си Дейвид Норис се срещна с българската ЛГБТИ+ активистка общност, изнесе лекция пред студенти в НБУ, участва в дискусия с бъдещи политици, обучаващи се в Училището по политика и даде многобройни интервюта, включително за Българската национална телевизия и в-к „Капитал“. Визитата на сенатор Норис е част от усилията на Фондация „ГЛАС“ да даде повече позитивна публичност на ЛГБТИ+ темата на национално ниво.

ЛГБТИ+ В ОБЩЕСТВОТО

HUGE.bg обяви победителите в конкурса за сътрудници

HUGE.bg и Фондация „ГЛАС“ обявиха имената на 10-имата победители в конкурса за сътрудници на онлайн списанието. Те показаха отлични способности за създаване на текст и представяне на информация по интересен и емоционален начин. За усилията и таланта си те получиха хонорар, както и подаръци от HUGE.bg, а текстовете им бяха публикувани на сайта на медията. В допълнение всички отличени бяха поканени да станат редовни сътрудници на онлайн списанието. Кандидатите в конкурса трябваше да подготвят и изпратят в избран от тях жанр и формат текст на тема “Историята на моето разкриване”. Конкурсът е част от усилията на Фондация „ГЛАС“ за създаване на ЛГБТИ+ общност, постигането на повече публичност на теми, които са важни за ЛГБТИ+ хората като разкриването пред семейство, близки и приятели, както и постигането на по-голяма видимост на ЛГБТИ+ общността с помощта на медиите и чрез шо-широк обществен дебат.

СЕМЕЙСТВО & ЗАКРИЛА

Започва мащабен проект в подкрепа на признаването на еднополови двойки

Проектът се реализира от Младежка ЛГБТ организация “Действие”, Фондация “ГЛАС” и фондация „Ресурсен център – Билитис“ в партньорство с Центъра за изследване на демокрацията и Асоциация “Маргиналия“. Той е в подкрепа на правата на еднополови двойки с официално признат брак или съжителство. Целта му е да проучи състоянието и преживяванията на еднополови двойки и популяризиране на проблемите, с които се сблъскват, за да се увеличи обществената подкрепа и информираността. Проектът предвижда организирането на семинари, културни събития, застъпнически и публични кампании, които да се противопоставят на дискриминационните практики у нас за третиране на еднополовите двойки с признат статут в друга юрисдикция и по този начин нарушават правото на свободно движение в рамките на ЕС. Очаква се инициативата, финансирана със средства на Европейския съюз, да приключи през май 2019 г.

СЕМЕЙСТВО & ЗАКРИЛА

Подкрепа за емблематичното дело за брачно равенство „Дари и Лили срещи СО“

През януари Административният съд – гр. София отхвърли искането на българската двойка с брак в Англия, която се бори за регистрирането му в Българя. Делото се води от Младежка ЛГБТ организация “Действие“ и вече е известно като „делото на Дари и Лили“. След отказа на първоинстанционния съд към екипа на „Действие“ се присъединиха още юристи от адвокатска кантора „Попов, Арнаудов и партньори“, Български хелзинкски комитет, както и преподаватели по международно частно право и право на Европейския съюз. В момента се очаква насрочване на делото за разглеждане от Върховния административен съд. Паралелно с това стартира и работата на “Действие” по обжалване на отказа на Центъра за асистирана репродукция да финансира ин витро процедурите, от които Лили и Дари се нуждат и които им се полагат по закон.

СЕМЕЙСТВО & ЗАКРИЛА

“Действие” започна работа по дело за признаване родителски права на датска гражданка

В края на март 2018 г. Младежка ЛГБТ организация “Действие“ започна работа по първото по рода си дело в България за признаване на родителските права на датска гражданка, която има дете с бившата си партньорка – гражданка на България. Делото е с изключителна важност и значимост не само за личната сфера на засегнатите, но също и за ЛГБТИ+ общността в България и Европа.

СЕМЕЙСТВО & ЗАКРИЛА

Първият цикъл от срещи на тема “Съ-родителство” завърши с ролеви игри

След четири месеца, прекарани във взаимно учене, споделяне и сформиране на малка съ-родителска общност, участниците в групата за “Съ-родителство”, организирана от “Билитис” се събраха в началото на февруари, за да приложат наученото на практика с помощна на ролеви игри. Те използваха различни подходи за създаване на партньорство и взаимно отглеждане на деца, обмисляйки възможните препятствия и подходящи за тях решения. Групата ще продължи да се среща неформално, а от април ще започне вторият цикъл срещи, който ще даде възможност да се включат всички, които са пропуснали първия.

СЕМЕЙСТВО & ЗАКРИЛА

“Действие” става част от НЕЛФА

През март “Действие” се присъедини към Мрежата на европейските ЛГБТИК* семейни асоциации (НЕЛФА). Членството в авторитетната организация е признание за дългогодишната работа на „Действие“ по отношение на постигането на равни права за еднополовите семейства и отваря нови възможности за изграждане на връзки с други организации и обединяването на усилията им за повишаване на информираността и политиките за равноправие на ЛГБТИ+ семействата в Европа.

ЗДРАВЕ & ПРЕВЕНЦИЯ

Стартира кампания за насърчване на тестването за ХИВ сред гей общността

Фондация „ГЛАС“ и Центърът за сексуално здраве започнаха информационна кампания за популяризиране на услугите, които предоставя Центъра с фокус върху гей общността в София. Кампанията включва публикации в онлайн списанието HUGE.bg и разполагане на информационни материали на събитията на медията. Част от кампанията за поощряване на тестването сред гей общността беше и посещението в центъра на екипа на Фондация „ГЛАС“ и звездите на второто HUGE парти – испанския танцьор Пау Санз и диджей Карл Кей. Те се тестваха безплатно за ХИВ и СПИН часове преди старта на партито на 17 март. „Радвам се, че имах възможността да се включа в инициативата на Фондация „ГЛАС“, тъй като вярвам, че всеки от нас носи отговорност за собственото си здраве“, коментира Санз пред HUGE.bg.

ЗДРАВЕ & ПРЕВЕНЦИЯ

Образователни материали за здравни работници за улесняване на достъпа на ЛГБТИ+ до здравни услуги са достъпни и на български език

“Ресурсен център Билитис” взе участие в европейско изследване на достъпа на ЛГБТИ+ до здравни услуги през 2017 г., резултатите от което бяха използвани за разработване на образователни модули за здравни работници, пилотно тествани в 6 страни на Европейския съюз, включително и България. Пакетът образователни материали, утвърден от Европейската комисия, беше официално оповестен по време на заключителната конференция по проекта Health4LGBTI в Брюксел, проведена на 2 февруари 2018 г. Пол Найденов, съпредседател на “Билитис”, който взе участие в конференцията, уточни, че образователните модули ще бъдат достъпни за всички здравни заведения и специалисти в страната на български език чрез уеб сайта на “Билитис”, както и на английски език чрез уеб сайта на проекта Health4LGBTI. Билитис ще осигурява обучения за здравни специалисти при заявка от тяхна страна. Обученията ще помогнат за преодоляване на бариерите в комуникацията между ЛГБТИ+ хора и здравни специалисти при предоставяне на здравни услуги и достъпа до тях. Комплектът образователни материали включва наръчник за обучители, 4 образователни модула за здравни специалисти, както и инструменти за оценка. Пълният комплект материали ще бъде разпространяван по заявка.

ЗДРАВЕ & ПРЕВЕНЦИЯ

Среща със здравни специалисти, работещи с транс и интерсекс деца

На 20 март 2018 г. Пол Найденов от “Ресурсен център Билитис” проведе среща със здравни специалисти от Първа детска клиника от УМБАЛ “Св. Марина” във Варна. В срещата взеха участие един от водещите специалисти по проблеми на половото развитие – проф. Йотова, и психиатър от нейния екип – д-р Куков. Срещата беше посветена на запознаване с медицинските практики, прилагани от клиниката за третиране на проблеми на половото развитие при децата. В резултат на срещата беше постигнато споразумение за сътрудничество между клиниката и активистите за правата на транс и интерсекс хората в България, като клиниката изрази готовност да разшири своята практика, така че да предоставя услуги и на възрастни транс хора, но в същото време отчита недостиг на специалисти.

ЗДРАВЕ & ПРЕВЕНЦИЯ

Програма за консултиране за ХИВ и сексуално здраве чрез онлайн платформите за запознанство

Младежка ЛГБТ организация “Действие” започна и поддържа гореща линия за онлайн консултации на тема ХИВ и сексуално здраве, като за първото тримесечие на годината са извършени 136 консултации. Основните въпроси, които се задават, са свързани с ХИВ и са: “Къде да се тествам?”; “Какъв е начинът на заразяване с ХИВ?”; “Как мога да се сдобия с PrEP?”. Интересът към темата е голям и „Действие“ съвместно с фондация „ГЛАС“ ще разширят дейността с консултации на живо и в „Рейнбоу хъб“, както и с информационна кампания. През май в новоткрития ЛГБТ общностен център ще започне и ХИВ тестване.

ЗДРАВЕ & ПРЕВЕНЦИЯ

Подкрепа на кампанията за преминаване към три-месечни рецепти за ХИВ позитивни

През март 2018 г. въз основа на направеното от „Действие“ предложение за промяна на наредба №34 към Министерство на здравеопазаването беше сформирана нарочна комисия, която да разгледа възможността за предписване на рецепти за хора, живеещи с ХИВ за по-дълъг период. Това стана възможно след множество срещи с представители на Министерството, отделенията за лечение на придобита имунна недостатъчност в гр. София и страната, инфекционисти, както и хора, живеещи с ХИВ, които Младежка ЛГБТ организация “Действие“ с подкрепата на Фондация “ГЛАС” и Фондация „Ресурсен център Билитис“ осъществиха в рамките на застъпническата си кампания за по-достойни условия за лечение на ХИВ позитивни в България. Предложението за промяна е подкрепено от водещи медицински специалисти, както и съпътствано от подписка на над 400 хора, между които инфекционисти, лица, живеещи с вируса на ХИВ, представители на МСМ общността, ЛГБТИ+ общността и НПО сектора.

ЛГБТИ+ В БИЗНЕСА

Проучването Corporate Equality Index на Human Right Campaign беше представено в София

По инициатива на Фондация “ГЛАС”, бизнес платформата Work It OUT и Младежка ЛГБТ организация “Действие” за първи път у нас се състоя официалното представяне на Corporate Equality Index на Human Rights Campaign (HRC). Проучването се изготвя всяка година и представлява анализ на най-добрите практики в областта на многообразието и приобщаването на ЛГБТИ+ служителите в най-големите компании в САЩ. Събитието се проведе на 16 февруари 2018 г. в Microsoft Innovation Center в София Тех Парк. В рамките на срещата Джей Гълиам, старши глобален програмен директор на HRC, изнесе презентация на тема “Какво е влиянието на Corporate Equality Index върху компаниите, служителите, широката общественост и ЛГБТИ общността?”. Платформата Work It OUT вече включва 18 партньора. Последно присъединили се към инициативата са Hеwlett-Packard Enterprise, British Council и Football Radar.

ЛГБТИ+ В БИЗНЕСА

Платформата за корпоративно равноправие Work It OUT беше представена в рамките на европейска инициатива за повишаване на интеграцията на ЛГБТИ+ на работното място от Пол Найденов, съпредседател на “Билитис”

Фокусът на инициативата е да проучи как социалните нагласи към пола (джендър) се отразяват върху интегрирането на джендър-небинарни хора и на ЛГБТИ+ хората като цяло. Другият фокус на инициативата е да покаже връзката между ограничаването на достъпа до пазара на труда на ЛГБТИ+ хората и недостига на квалифициран персонал в компаниите. Партньорите по проекта ще анализират и обобщават добрите практики за включване на ЛГБТИ+ на работното място, съществуващи в различни европейски страни, на базата на които ще бъдат разработени нови инструменти за работодатели.

ОБЩНОСТНИ СРЕЩИ & СЕМИНАРИ

На кафе с ЛГБТ Действие

Джей Гълиам, старши глобален програмен директор на Human Rights Campaign (HRC), беше специален гост на редовните общностни срещи на Младежка ЛГБТ организация „Действие“, които се провеждат всяка първа сряда на месеца. HRC e най-голямата застъпническа ЛГБТИ+ организация в САЩ, която миналата година подкрепи и София Прайд с материали. Срещата събра множество активисти, които обсъдиха с него различни стратегии и подходи за работа и споделиха опита и най-големите затруднения в дейността си.

ОБЩНОСТНИ СРЕЩИ & СЕМИНАРИ

BraveLab – място за срещи на ЛГБТИ+ младежи

От месец януари младежката група BraveLab, създадена в рамките на проекта на “Билитис” “ЛГБТИ хората се надигат за промяна”, финансиран от “ИЛГА-Европа”, провежда редовни срещи на ЛГБТИ+ младежи на възраст между 15 и 29 години. Два пъти в месеца между 20 и 30 младежи се срещат, за да обсъждат важни за тях теми, сред които осъзнаване на своята ЛГБТИ+ идентичност, разкриване, психично здраве, превенция на ХИВ/СПИН и други сексуално предавани инфекции. Освен дискусии по темите, които младежите избират, пространството BraveLab кани и гост-лектори, които да споделят с младежите своите лични истории и експертен опит.

ОБЩНОСТНИ СРЕЩИ & СЕМИНАРИ

Куиър-феминистката група в подкрепа на половото многообразие и равноправие на половете

Февруарската среща на куиър-феминистката група, организирана от “Билитис”, адресира небинарните полови идентичности, хвърляйки светлина върху понятия като джендър, полова идентичност и изразяване на пола. Уъркшопът, наречен „Бинарностите са за компютри“, беше воден от Кай Гереро – небинарен активист от Испания. В разгара на дебата „за“ и „против“ Истанбулската конвенция, в който трансджендър и небинарните хора бяха обект на остри нападки, уъркшопът целеше да се застъпи за свободата за самоопределяне на пола и многообразието на половете. По повод 8-ми март куиър-феминистката група изработи плакати с послания за равноправие на ЛГБТИ+ хората и подкрепа на ЛБТ жени, с които се включи в Шествие за правата на жените, допринасяйки за видимостта на ЛГБТИ+ хората по време на шествието.

ОБЩНОСТНИ СРЕЩИ & СЕМИНАРИ

L.E.A.D. академията на “Действие” проведе второто си обучение в Благоевград

През февруари 2018 г. активист от L.E.A.D. академията за ЛГБТИ+ активисти на Младежка ЛГБТ организация “Действие” организира първото ЛГБТИ+ насочено събитие в Благоевград с подкрепата на студентския клуб SAGE към Американския университет в Благоевград. През март в София бе проведено още едно обучение за ЛГБТИ+ активисти, а в края на месеца академията се премести за 2 дни в Благоевград, където активистите имаха възможност да работят по съставянето на планове за събития в някои от най-големите градове на страната. L.E.A.D. академията стартира през декември 2017 г. в София. Тя е средство за идентифициране и обединяване на ЛГБТИ+ активисти от най-големите градове на България. Проектът дава възможност на участниците да инициират и/или да се включат в местните ЛГБТИ+ общности, да бъдат част от създаването на локални събития и инициативи, като по този начин живеят активно промяната, от която имат нужда.

ОБЩНОСТНИ СРЕЩИ & СЕМИНАРИ

Редовните срещи на T.I.A (Транс, интерсекс и съюзници) продължават

Редовните месечни срещи за овластяване на транс и интерсекс активисти T.I.A. (Транс, интерсекс и съюзници) продължиха и през първото тримесечие на 2018 г. В една от срещите групата се запозна подробно с правната рамка и съществуващите регулации, които имат отношение към правата на транс и интерсекс хората в България. Представянето на тази тема беше направено от Радослав Стоянов – дългогодишен активист за правата на ЛГБТИ+ хората и експерт в екипа на Български хелзинкски комитет. В среща на групата участва Явор Конов от “Действие”, който презентира и се включи в дискусия на тема превенция на ХИВ и сексуално предавани инфекции. Групата се срещна и с адвокат Наташа Добрева, която представи опита си в сферата на водене на дела за смяна на гражданския пол в България.

ОБЩНОСТНИ СРЕЩИ & СЕМИНАРИ

София беше домакин на обучение за повишаване на капацитета на младежи в сферата на работата с ЛГБТИ+ общността

В обучението, което се проведе в началото на февруари 2018 г., взеха участие ЛГБТИ+ активисти от балканските страни. Проектът ще продължи с редовни срещи на работни групи от ЛГБТИ+ младежи, които ще започнат да се провеждат след средата на месец април 2018 г. Capcom (Capacity building of Youth workers in the area of Community LGBTI Youth Work) предоставя възможност на младежки работници да получат специализирано обучение за работа с ЛГБТИ+ младежи.

КУЛТУРА & СВОБОДНО ВРЕМЕ ПОД ДЪГАТА

София Прайд Филм Фест ще се поведе между 2 и 9 юни

Започна подготовката за Sofia Pride Film Fest, който тази година ще се проведе между 2 и 9 юни. Като част от програмата за Прайд тази година за пръв път ще бъде организирана и академия за млади режисьори, които ще имат възможността да предложат и развият проект за филм по време на филмовия фестивал. Наградите са две – за българска продукция и за чуждестранна продукция. Победителят ще получи финансиране за изпълнение на проекта. Срокът за кандидатстване за PRIDExPOWER Pitching Lab е до 27 април на www.sofiapridefilmfest.com, като се приемат участници от всички балкански държави.

КУЛТУРА & СВОБОДНО ВРЕМЕ ПОД ДЪГАТА

София Прайд Арт Седмица ще се проведе за седма поредна година

В програмата на културното събитие, което се организира от екипа на София Прайд, ще бъдат включени изложби, инсталации, танцови спектакли, литературни премиери и четения. За първи път тази година Арт седмицата обяви и конкурс за спектакъл на ЛГБТИ+ тематика. Целта на конкурса е да насърчи млади творци да създадат продукция по ЛГБТИ+ теми, като по този начин обогати както тематичната съдържание на Арт седмицата, така и сюжетното разнообразие на българската театрална сцена. Одобреният кандидат ще получи субсидия от 1000 лв. Премиерата на проекта победител ще се случи на 3 юни в рамките на фестивала в Център за култура и дебат “Червената къща”.

КУЛТУРА & СВОБОДНО ВРЕМЕ ПОД ДЪГАТА

Книжен клуб събира почитателите на ЛГБТИ+ литературата всеки месец в София

Инициативата Big Gay Book Club е на дизайнерката Севда Семер и Фондация “ГЛАС”. Клубът е с фокус върху ЛГБТИ+ литературата, но и с любопитство към всички останали книги. Срещите се провеждат всеки първи четвъртък на месеца в София. Първата среща се случи на 31 януари в арт галерия Credo Bonum и беше посветена на романа на Гарт Грийнуел “Каквото ти принадлежи”. Втората сбирка беше на 1 март и имаше за тема графичния роман Fun Home на американската писателка и артист Алисън Бекдел. Третата среща се проведе в началото на април и бе посветена на романа “Маестрото” на ирландския писател Колъм Тойбин. По този повод клубът се събра в резиденцията на ирланския посланик в България Майкъл Форбс.

КУЛТУРА & СВОБОДНО ВРЕМЕ ПОД ДЪГАТА

“Билитис” се включва в две инициативи за приобщаване на ЛГБТИ+ хората в спорта

“Билитис” се присъединява към международния проект “Различни идентичности в спорта”. Той има за цел да повиши осведомеността относно различни иновативни подходи за приобщаване и насърчаване участието в спортни дейности на хора, които поради своята сексуална ориентация или полова идентичност биват изключвани от участие в масовите спортове. Другите партньори в инициативата са LEAP Sports Scotland (Великобритания), Discover Football (Германия) и Civil Works Association (Унгария). “Билитис” взе участие и в първата работна среща по проект, финансиран по програма Еразъм+, за партньорства в областта на спорта като инструмент за социално включване на ЛГБТИ+ хората. Срещата се проведе през февруари в Париж, Франция. Проектът има за цел да адресира изключването на лица от спорта въз основа на признаци като сексуална ориентация и полова идентичност, като същевременно разглежда интерсекционалните аспекти на изключването, свързани с етнос, религия, бежански статут, увреждане и др. Освен “Билитис” партньори по проекта са Leap Sport (Шотландия), Saplinq (Словакия), Seitenwechsel (Германия) и Paris 2018 (Франция).

КУЛТУРА & СВОБОДНО ВРЕМЕ ПОД ДЪГАТА

Второто HUGE парти се проведе под знака на свободата и френските целувки

Инициативата на HUGE – първото ЛГБТИ+ онлайн издание в България, и Фондация “ГЛАС” се проведе за втори път в столичния клуб Yalta na 17 март. Специален гост DJ беше французинът Karl Kay, а допълнителен колорит през нощта придадоха и go-go танцьорите, начело с испанеца Pau Sanz. Няколко часа преди началото на партито артистите на вечерта заедно с екипа на Фондация “ГЛАС” посетиха Checkpoint/Центъра за сексуално здраве в София, за да се тестват безплатно за ХИВ, хепатит и сифилис. Акцията им целеше да повдигне внимание към необходимостта гей мъжете да изследват редовно здравния си статус.

ЛГБТИ+ ЛИЦА & ОТЛИЧИЯ

Лили и Дари са „ЛБГТИ личност за пример“ за 2017 г.

На 15 януари 2018 г. Младежка ЛГБТ организация “Действие“ връчи ежегодната си награда „ЛГБТИ личност за пример“ за 2017 г. на Лили и Дари, чиято готовност за борба, кураж и постоянство са вдъхновение за всички нас. Тяхната смелост ни дава надежда, а също така може да се превърне и във възможност да промени живота, приемането и признаването на ЛГБТИ+ хората и техните права в България.

ЛГБТИ+ ЛИЦА & ОТЛИЧИЯ

Пол Найденов беше преизбран за член на Управителния съвет на OII Europe

Европейският клон на международната организация на интерсекс активисти OII Europe преизбра Пол Найденов, съпредседател на “Ресурсен център Билитис”, като член на Управителния съвет на организацията. Това е високо международно признание за приноса на Пол към движението за правата на интерсекс хората в Европа. Неговата визия за развитието на OII Europe е свързана с необходимостта организацията да увеличи своята работа в сферата на разпространение на информация сред широката общественост за нуждите и правата на интерсекс хората. Пол е редовен участник в медийни предавания в България.

ЛГБТИ+ ЛИЦА & ОТЛИЧИЯ

Нови попълнения

През февруари 2018 г. към екипа на Младежка ЛГБТ организация “Действие“ се присъедини Стойо Тетевенски. Той определя себе си като мечтател-активист, който изследва икономическото неравенство и връзката му с маргинализацията на различни социални групи. Следва „Международни отношения“ в Софийски университет “Св. Климент Охридски”, където е един от основателите на Студентско общество за равенство.

Към Фондация „ГЛАС“ се присъединиха Александър Миланов и Валерия Йотова. Александър е дългогодишен социален работник, автор на книги, доброволец към „Чекпойт София“ и отскоро сътрудник към Националната пациентска организация. Той ще работи по проектите на Фондация „ГЛАС“ за сексуално здраве, ХИВ превенция и социална подкрепа. Валерия се занимава активно със спорт и ще помага на „ГЛАС“ в работата на фондацията за изграждане на пълноценна ЛГБТ общност и социализация чрез спортни събития и инициативи.

Add comment

December 2019
M T W T F S S
« Oct    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

БЮЛЕТИН

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН

НЕКА ТИ ПОМОГНЕМ

Правна помощ

Психологическа помощ

Здравна помощ

Съпорт групи

Докладване на престъпления

ПИШИ НИ

ДОКЛАДВАЙ

ХОМОФОБСКИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.